Kolonedale
Blijf op de hoogte en volg Conny
02 November 2015 | Indonesië, Tentena
"Wie spreekt er Engels" vraag ik. Niemand.
" Oké, wat kost het om me in de omgeving rond te rijden en me de mooie dingen van Kolonodale te laten zien en hoeveel uur ben ik dan onderweg?"
150.000 roepia en we zijn 3 uur onderweg. Dat is goed, wie. En we gaan.
Het stadje ligt in een baai en wordt omgeven door bergen. Veel van de huizen staan op palen in het water. Het is even wennen voor de ojek rijder zo'n toerist achterop. Ik moet mijn vraag om een fotostop enkele malen herhalen, maar hij leert.
Alleen zijn er helemaal niet genoeg wegen of opmerkelijke dingen om drie uur onderweg te kunnen zijn. Na anderhalf uur en al enkele herhalingen vind ik het mooi geweest. Nu alleen nog even naar een burootje waar ik een buskaart naar Tentena kan kopen.
Als het goed is staat er morgenochtend om 8 uur een bus voor losmen Jumpandang voor een rit van 6 uur. Dat belooft tenminste de buurvrouw van de net afwezige ticket verkopers.
Nu nog even eten zoeken en de tweede warung is raak. Groenten, eitje, rijst en ik kan er weer tegen voor de middag.
En dan is het tijd voor een wandeling door de wijk met paalwoningen. Het water waar ze in staan is heel ondiep en vaak ook heel smerig. Er staan mooie - en afbraakhuizen door elkaar, zoals overal. Men is over het algemeen vriendelijk, maar sommigen vragen zich natuurlijk af wat ik kom doen.
Er staan palen waar geen huis meer op komt en er staan huizen waaronder men een muurtje heeft gestapeld. De bootjes waarmee men gaat vissen liggen onder of naast het huis.
Ik zie nog net op tijd de Pasar sentral. Die ga ik nog even over. Nou even, Kolonodale blijkt over een enorme markt te beschikken.
En dan zie ik bij de Chinese winkel op de hoek echte Bintang in de koelkast staan. Een mooie middag afsluiter.